Saturday, May 29, 2010

10 nap a metropoliszokban - 4. rész


Madrid
Közel 4 milliós lakosságával az Európai Únió 3. legnagyobb városa. Ennek minden pozitívuma és negatívuma megmutatkozik. A közlekedése rendkívül jól megszervezett, 12 metróvonal van kiépítve a város alatt. Mindenhonnét mindenhova ellehet jutni 2-3 átszállással, a megállók tiszták, kevés az úgy nevezett cink arc.
Szerencsés dátumválasztásunk miatt a város alapból is tele van turistákkal, most még a Bajnokok Ligája döntőjére is érkezett több tíz-száz ezer szurkoló. Olasz Inter szurkolók és bajor Bayernesek csodálatos egyvelegként kávézgattak a Sol köré csoportosult kávézókban. Kimentünk csütörtökön a Santiago Bernabeu stadionhoz, ahol a meccset játsszák. Már 3 nappal előtte is nagy nyüzsgés volt, egyszer csak arra lettünk figyelmesek, hogy rendőri konvoj érkezik. Elől 10 rendőrautó, középen egy óriási Bayern München lógós busz, mögöttük megint 10 rendőr. Sötétített volt az ablaka, így csak Van Gaal hollandus fizimiskáját lehetet látni, úgy ült az első széken, mint valami konok idegenvezető. Később kiderült edzeni mentek a stadionba, de belátni csak a kulcslyukon lehetett. Szombaton 20:45-kor játszották végül is a találkozót, a szerencsések (és vastag pénztárcájúak, bár ez sem igaz mert láttam 155€-ért jegyet, más kérdés, hogy szerintem fél éve kellett megvenni és a parabolára szól lógásra) élőben, mi pedig félidőnként 1-1 kocsmában néztük az összecsapást. Diego Milito, így 31 éves korában eszmélt rá, hogy a világ legjobb befejező csatárja. A Real Madrid másnap már be is mondta a nevét, hogy "kellene". Szerintem még van, aki emlékszik a 2006-os spanyol szuperkupa döntőre. Real Madrid - Real Zaragoza 1-6, Milito 4-szer (!!!) csöngetett.

Madrid bevárosában kívülről megtekintettünk, minden épületet, amikről az utikönyvek odái szólnak. Szavaim megerősítésére kápráztassanak a képek:


Későbbiekben írok majd az Vicente Calderon stadionban tett látogatásunkról, ahol átérezhettük az Atletico Madrid klubcsapatának szellemét. Előtte viszont lepörgetem a Dél-Afrika-i foci vébét, azt hiszem már tudom ki fog nyerni. :)

No comments:

Post a Comment