Monday, May 31, 2010

Beárazom a vébét - 2010 Világbajnokság csoportkör


Az utóbbi időkben túl sokat hagyatkoztam a tényekre. A mostani bejegyzésemben kicsit spekulálok, én mit várok a nyári futball világbajnokságtól.

1990-ben 1 éves voltam, Rudi Völler és Rijkaard köpködött.
1994-ben 5 éves voltam, Robbie Baggio fölédurrantotta a büntetőt, a brazilok meg babaringatós gólörömmel kápráztattak.
1998-ben 9 éves voltam, mindenki Sukeréknek szurkolt a piros pepitás mezükben, de aztán Lilian Thuram (akit, amíg meg nem láttam neve alapján nőnek hittem) élete összesen két gólját rúgta az elődöntőben.
2002-ben 13 éves voltam, a vágottszeműek hiába csalták el a rendezvényt Ronaldo (az igazi!) mindenidők legocsmányabb hajkölteményével a fején (homlokán) csókolgathatta a trófeát.
2006-ban 17 éves voltam, fritzek szerkesztették a VB-t és végül Grosso betette a szőrösmellkasúak győztes büntetőjét.

11 nap múlva indul az első afrikai rendezésű világbajnokság. A rendezés kockázataira most nem térnék ki, hogy Dél-Afrikát 12 német milliárdos irányítja egy gyémántgömb forgatásával. Megérdemelték már az afrikai csapatok, a legalkalmasabb körülményeket pedig a legdélebbiek tudták prezentálni. Európai fejünknek kifejezetten jó, hogy azonos az időzóna és nem a reggeli mellé szól majd a jó selecao, mint ahogyan az a Japuc-Dél-Korea-i rendezéskor volt.
Rögtön kezdem is a csoportokkal!

A csoport:
A franciák szövetségi kapitánya (akinek már most meg van az utódja) nem lehet annyira belfék, hogy ezzel a támadókerettel (Anelka, Henry, Gourcuff, Ribery) ne nyerjék meg a csoportot. Az uruk szintén erős támadóikban bízhatnak (Suarez, Forlan, Cavani), Mexikó számomra sótlannak tűnik idén. A hazai dél-afrikaiak, meg olyan futómennyiséggel fognak kápráztatni, ami egy költöző madárnak is a becsületére válna.

1. Franciaország
2. Uruguay

3. Mexikó
4. Dél-Afrika

B csoport:
Az előző csoport kontár edzője (Domenech) kreténségeit talán csak Isten Keze (Maradona) tudja felülmúlni. Önmagának írta be a fekete pontot azzal, hogy kihagyta Csucsu Cambiassot és Zanettit a keretből. Hülyeségeit még azzal tudja majd fokozni, hogy Diego Militot padoztatja, Messire meg rossz posztot erőltet rá. Már Nigéria sem az igazi, szerencséjükre néhányuk gyertája még pislákol. A görögök meg unalmasabbak lesznek, mint Korea déli fele.

1. Argentína
2. Nigéria

3. Dél-Korea
4. Görögország

C csoport:
Szerintem ez az egyik legegyértelműbb csoport, az angolok gond nélkül fogják megnyerni mind a három meccsüket. Beckham drámát ide vagy oda a keret elég pofás és bárki másnál könnyebben fognak nyerni 2-0-ákra. USA laboratóriumi körülmények között fejlesztette ki 23 játékosát, Szlovénia és Algériat simán verve mennek majd tovább.

1. Anglia
2. USA

3. Szlovénia
4. Algéria

D csoport:
Hiába, hogy Löw se teljesen százas, Linekker szavaira még mindenki emlékszik. A lengyelek meg hiába nem jutottak ki Podolski és Klose fejenként fognak 3-3-at rúgni az ausztráloknak. 2010-ben Szerbiától várom azt amit Prosineckiék (hogy ne mindig Sukert puffogtassam) csináltak '98-ban. Ghána meg több mint szimpatikus, de a vasúti ütköző védelméből 2-3 embert fognak kiállítani (Muntari szerintem az első felfutásakor fogja mellkason szecskázni Vidicset) a szerbek elleni meccsen.

1. Németország
2. Szerbia

3. Ghána
4. Ausztrália

E csoport:
A hollandusok főleg a narancssárga dresszüknek köszönhetően átütőbb sikert fognak aratni, mint széphazánk választásain a hasonló színűek. Dániában kiégett köművesek játszanak (Poulsen, Gronkjaer, Tomasson), továbbá őket hivatalból is utáljuk (ők jutottak tovább a magyar selejtezőcsoportból elsőként). A japánok olyan megkötésekkel fognak játszani, mint egy csocsóasztal bábui. Csodálatos lesz, ahogy Eto'o Kamerunja csomót köt a lábukra.

1. Hollandia
2. Kamerun

3. Dánia
4. Japán

F csoport:
Hiába 50 év az átlagéletkor az olasz válogatottban, hiába van papíron Di Natale és De Rossi kivételével mindenki pocsék formában. Egyet (vagy kettőt) ikszelni fognak és majd a kieséses résznél indul be az 1-0 gyár. Paraguay Chilavert visszavonulása óta a legunalmasabb dél-amerikai csapat, Új-Zéland 10 ezer kilóméterre van mindenféle értelmes labdarúgástól. Az óceániaiaknak kifejezetten szerencséjük van a sorsolással, mert az argentínok fél, a németek egy tucatot akasztanának nekik. A csoport negyedik csapata pedig Szlovákia, északi szomszédaink kicsit fekete lóként vágnak neki a világeseménynek. Csak négy nevet említenék: HAMSIK-Holosko-Sestak-Skrtel ---> 4-5 pont, továbbjutás

1. Olaszország
2. Szlovákia

3. Paraguay
4. Új-Zéland

G csoport:
Az okosak ezt mondják a "halálcsoportnak" (pedig ez semmi az 1994-es Nigéria-Bulgária-Argentína versenyfutáshoz képest). Összetételében elvitathatatlanul a legszínesebb. Elefántcsontpartot tartják Afrika legerősebb keretének (Toure-ék, sevillaiak és chelsea-sek). A portugálok nyögve jutottak ki, remélhetőleg rendesen felsülnek. A braziloknak talán ez az első kerete, mikor mindenki a védelemről beszél (Julio Cesar, Lucio, Juan, Maicon, Daniel Alves), Kaka hisztizik és máris a cirkuszi bohóc Robinho fogja irányítani a Copacabana szökevényeit. Észak-Korea meg reciprok Brazília, Kim Dzsongil most szerkeszti vonalzóval ki kinek passzoljon (szerintem nem tudja, hogy egy perc nem sok, annyit nem lesz náluk a labda).

1. Brazília
2. Elefántcsontpart

3. Portugália
4. Észak-Korea

H csoport:
A spanyolok simán viszik a 9 pontot, több szót ez nem is érdemel. Chile is olyan, mint Mexikó, hol van már a Salas-Zamorano ékpáros? Honduras azért lehet érdekes, mert Luis Ramos a Debrecenben padozik. Svájc meg egy nagy páneurópai kotyvasz, törökökkel, németekkel és digókkal. Aki innét továbboson a második helyen az olyan pofont fog kapni az elefántoktól, hogy a taknyán csúszik vissza az anyaországig.

1. Spanyolország
2. Svájc
(hasra ütöttem)
3. Chile
4. Honduras

Az egyenes kieséses tippjeimről majd a következő írásban fogok értekezni, ott jóval több lesz a szubjektivitás.

1 comment:

  1. B,C,D,G adja, de szerintem A-ban franciák csövezhetnek mitn mondjuk tették azt 2002-ben... Benzema hiányzik nagyon meg Nasri is... Mexikó odaérhet, azért Vela, Hernandez,Dos Santos nem gyenge támadó sor.
    E,F szerintem Dánia és Paraguay odaérhet. H csoport habár ez a valószínű, de talán Chile villanthat valamit.

    ReplyDelete