Monday, January 11, 2010

Super Depor


Jelenleg Pécsen és majd Corunaban is Sport Karon fogok tanulni, érdeklődésem egyik középpontja ennek megfelelően a sport. Körüljárom milyen sportklubok tevékenykednek a városban. Természetesen Európa legkedveltebb sportja, a labdarúgás szintén megtalálható a városban. Nem is akármilyen minőségben...

RC Deportiva de la Coruna


A városban 1902-ben találkoztak a helyiek a labdarúgással, egyik Egyesült Királyságból hazatért lakosuk hozta be a sportot a városba. A klub hivatalos alapításának dátuma 1902. március 14.
1928-ban indult először a spanyol nemzeti bajnokság, ekkor a Depor még csak a 2. osztályba tudta magát kvalifikálni, olyan csapatokkal küzdve mint a Valencia, a Sevilla vagy a Real Betis. 1932-ig kellett várni az áttörésre, mikor a Coruna-i csapat a kupadöntőben verte a fővárosi - és már akkor is magasan jegyzett - Real Madridot. Ezt követően a polgárháború miatt szinte az egész országban "futballcsend" volt. 1941-ben felverekedte magát a csapat az első vonalba. Fontos dátum a klub életében az 1944-es, hiszen ekkor vehették birtokukba a Riazor stadiont. A Primera Divisionba először az 1949/1950-es idénybe tették le a névjegyüket, 2. helyezést értek el a sorozatban.

Az elkövetkző 20 év az első osztályban zajlott, főként erős középcsapat szerepében tetszelgett a csapat. 1970-es évektől erőteljes zuhanás következett, az anyagi nehézségek miatt 1973-ra a csapat a negyedosztályban találta magát. A 80-as években enyhe visszemelkedés következett be, 10 éven keresztül a másodosztályban tanyázott a klub.
1991/1992-es évben 18 év távollét után újra Primera meccsen léphetett pályára az együttes. 92/93-ban világszinten elismert klasszisok érkeztek a csapathoz. A legismertebb a csatár, a brazil Bebeto. A bajnokságban megszerzett 3. hely Bajnokok Ligája szerepléshez jutatta a Deport. 93/94-ban Miroslav Dukic elhibázott büntetője miatt a csapat drámai körülmények között bukta el a bajnoki címért folytatott küzdelmet az utolsó fordulóban. A masszív és állandó keretnek köszönhetően a csapat biztos résztvevője volt a minden évben megrendezett UEFA kupának. Itt pár kört minden esetben sikerült mennie a klubnak, de átütő sikert nem tudtak elérni. 1997-ben Bebeto visszatért Brazíliában, azonban a helyére sikerült ismét nagyágyút hoznia a vezetőségnek. Rivaldo az 1998-as világbajnokság idején játszott csúcsformában. Sajnos a sztárnak hamar távoznia kellett, a csapat kerete meggyengült és visszaesett a középmezőnybe.
A legkedvesebb esztendő a Coruna-i futballszeretők számára az 1999/2000-es. Ebben az évben a csapat megnyerte fennállásának első bajnoki címét. A bajnokcsapat jellemzően ebbe a felállásban küzdött meg ellenfeleivel: Songo'o - Romero, Naybet, Donato, Manuel Pablo - Turu Flores, Mauro Silva, Flávio Conceiçao, Víctor Sánchez, Djalminha - Makaay.

1999-2004 között a csapat minden évben a Primera Division dobogóján végzett. Ennek megfelelően a Bajnokok Ligájának is rendszeres résztvevőjévé váltak. Az utóbbi 5 esztendőben, így jelenleg is magabiztos top10-es csapatnak mondható a Depor hazája bajnokságában.

Klubsikerek:
1 x Bajnokcsapat
2 x Kupagyőztes
3 x Szuperkupagyőztes

A klub történelmének legismertebb játékosai:

Bebeto, Beguiristain, Rivaldo, Hadzsi, Pauleta, Makaay, Diego Tristan, Capdevila, Valerón

3 comments:

  1. minden támogatásom a tiéd, de a kedvemért ne úgy írj, mint egy szakkomentátor, mert úgy még kevesebben fogják olvasni(In My Humble Oppinion)

    ReplyDelete
  2. A pontos tenyeket igy lehetett , lexikalisan :) remelem azert fogod mikor keltem, igy kellene tudatosan elni :)

    ReplyDelete
  3. hagyjad már, én olyankor még azt kutatom, hogyan kell bekapcsolni a kávéfőzőt

    ReplyDelete