Wednesday, March 24, 2010

51-53. nap - Ed Banger ablakzsiráf

Mi is az az Ed Banger? Ki az a Busy P?
Ha száraz tankönyvi félkövér betűkkel írt definíciót kellene megfogalmaznom, így szólna: Busy P a személy, Ed Banger a fogalom. A kettő diffúziója napjaink világának egyik legüdébb zenei kavalkádja, kíváló példa arra hogyan válhat fiatalok szórakozása kézzel fogható szórakoztató iparból szerzett profittá.

Hosszabban szeretném kifejteni a gondolataimat és bemutatni az Ed Banger kiadót és a címke alatt futó művészek munkásságát. Zenéről beszélni lehet, átadni viszont csak számokkal alátámasztva érdemes. Nem tudok kottát írni, pláne nem számítógépen, így marad a legegyszerűbb SoundCloudos megoldás.

Üljünk be az időgépbe, de a botkorányt csak lazán pöccintsük meg. Úticélunk nem az első Australopithecus születése vagy Noé bárkája, válasszuk helyszínül Párizst és az 1995-ös esztendőt. Párizs köztudottan a világ egyik legpörgősebb éjszakai életével és szellemi pezsgésével rendelkezik. Sok esetben (leginkább mindig) a pezsgés csúcspontja az éjszaka, gondolok itt a legtöbb narkós gondolkodóra, festőkre vagy magyar nemibeteg költőkre. Ha bárhol a világban változást követeltek a népek, addigra Párizs már lángokban állt.

Ebben a környezetben kezdte munkáját Pedro Winter vagy ahogyan a zenei életben ismerik Busy P is. A New York-i house zene ezekben az időkben jelent meg a zenei csatornákban és kezdetben párizsi meleg bárok DJ-i kezdték pörgetni a legfrisebb ütemeket. A gépezetnek a gyújtást azt adta meg hogy két tehetséges zenész (később Daft Punk) és Busy P összefutottak az éjszakában. Különböző városi legendák élnek a sztorival kapcsolatban (ezeknél a nagy találkozásoknál mindig van egy "igaz" mese a média számára), de ez az egész most nem lényeges. A tények annál fontosabbak, 1996 és 2008 között Busy P menedzsere, producere, partiszervezője és igazán jó barátja volt a Daft Punknak. A gyümölcsöző kapcsolatból 3 stúdió album és 5 koncertfelvétel született, nem mellékesen egy halom köteg dollár a Virgin szerződés jóvoltából. Busy P remek menedzseri munkájának köszönhetően záporoztak irányába a felkérések, ő azonban a saját családját kívánta létrehozni.
2002-ben megszületett az Ed Banger kiadó, napjaink egyik legnagyobb független produceri szövetsége. Sorra költöztek be a házba az újabb lakók, volt aki tetőpanormámás luxus lakást vett, van akinek csak szoba-konyhára futotta.

A tagok
Justice: Két elvont figura létrehozta a napjaink legismertebb elektro-rock formációját. A csőlátású zenehallgatók könnyen rávágják, hogy durván kivágott gitár és dob ütemek némi gombtekergetéssel vegyítve. Azonban Justice minden egyes szerzeménye saját alkotás, saját kezűleg "felzenélve". Egyetelen stúdió albumuk jelent eddig meg Cross címmel. Azóta a két francia járja a világot, turnéznek eszeveszett tempóban és hirdetik az elektro-rock igéjét. Justice - Genesis  by  CUTboy
SebastiAn: Egyedül dolgozó DJ, még keményebb gitár és dob szólókat alkalmaz alkotásaiban. Rengeteg ismert rock, esetleg metál előadó ismert számait gondolta újra és öltöztette új köntösbe. Sebastian - Dolami  by  Morgan D
Uffie: A kiadó egyetlen női tagja, multikulturális személyiség aki a világ összes pontján élt és zenélt. Elsősorban rapper, saját maga által írt szövegeit az Ed Banger család többi tagja által készített ütemekre szövegeli fel. Pop the Glock - uffie  by  loichinger
DJ Mehdi: Karrierje kezdetén 100%-ig hiphop DJ-ként dolgozott, a kiadóhoz szerződtetése egy teljesen új színfoltot eredményezett. Mehdi manapság egyre több house témájú zenét készít, legújabb projektje a Carte Blanche szinte már a német elektro iskolát idézi. NOTORIOUS B.I.G / Nasty Boy (Le Cirque Mix)  by  shoez
Mr. Oizo: Tősgyökeres párizsi DJ, elsőosztályú francia elektronikus zenét játszik. 4 stúdió albuma jelent meg napjainkig, stílusa messziről felismerhető a jól ismert hangoknak köszönhetően. Mr. Oizo - Positif  by  Iggy
Breakbot: Az Ed Banger kiadó legújabb tagja, lágy stílusa egy újabb irányvonal a label életében. Első stúdió albuma február 14-én került piacra, témája remekül passzolt a Valentin napi megjelenéshez.
Busy P saját maga is készít számokat, illetve remixekre kérik fel a világ legnagyobb elektronikus zenészei.

Emellett olyan előadók tagjai a kiadónak, mint Mr. Flash, Vicarious Bliss, DJ Feadz, DSL, Mickey Moonlight vagy a grafikáért felelős So Me.

Minden előadó egyedi, rendelkezik olyan sajátossággal ami képessé teszi őket saját maguk felfuttatásához. A kiadó ezen törekvések fölé épített egy atom biztos bunkert, ami a legnagyobb vihar során is csak kacsint az ördögnek. Legyen szó színes bőrű hiphop DJ-ről vagy rock orientált párizsi fiatalokról az elektronikus zene kötelékében mindenki azonos kottát olvas. Jelen esetben egyértelműen a sok színűseg az összetartó erő.

Az Ed Banger kiadó trónján Busy P-vel megmutatta, hogyan lehet a szórakoztatást egy magasabb szintre emelni. 7 éves fennállásuk alatt körbejárták turnéik során a világot Kanadától Dél Afrikáig és Japántól Európa összes fővárosáig. Elképzelhetetlen, hogy egy nívós fesztivál a kiadó neve alatt alkotó zenész nélkül kerüljön megrendezésre. Az internet hasznosságát felismerve anyagaikat már nem 12 inches lemezen vagy CD-n terjesztik, hanem különböző szakmai oldalakon mp3 letölthető formátumokban. Elsődleges bevételi forrásuk már nem a lemez eladásokból ered, hanem az élő fellépéseikből. 2010-et írunk, ha DJ Mehdi egy esős éjszakán elkészít egy új számot New Yorkban, azt másnap reggel már játsszák a párizsi elektro rádiók és ugyanaznap este Japánban több ezer ember tombolhat rá egy arénában.

1 comment:

  1. Nem nagyon csípem ezt a zenét, de olyan érdekesen fogalmazol, írsz, hogy élvezettel olvastam...lehet hogy egy írót sikerült felnevelnem.Ez tök jó: A

    ReplyDelete