Saturday, March 27, 2010

54-56. nap - Programfüzet margójára

Szerdán megírtam az első helyi "zh"-mat. A lebonyolítás sokban hasonlít a magyarországon megszokotthoz. Tanár csinál feladatsor, kiosztja. Páran idegösszeomlást kapnak majd írnak egy 10/10-est. Akik meg flegmán legyintenek, hogy "áhhh, ez pofon egyszerű" azok később kopogtatnak a tanár irodájának ajtaján a javító lehetőség időpontjait illetően (meg vagyok én, aki okos, nyihahaha). Itt az osztályzatok 0-10 között mozognak és 5 alatt van leverve a léc, vannak tizedes osztályzatok is, például 1.7, 4.8, 8.5 ecetera. Nem igazán értem miért jó megtudnia szegény nebulónak, hogy 4.9-el bukott meg és nem 0.2-vel. Így is-úgy is zsebpénzmegvonás, 2 hét szobafogság, szigorúbb helyeken 10 év szigorított sortűz a büntetés.

Pénteken megvolt a soros nyelvkurzus, étteremes témakört jártuk alaposan körbe. Hogyan kell kérni és mit, bár az ujjal a kajára mutatós megoldást még mindig egyszerűbbnek érzem. Itt Spanyolországban is ünneplik a Húsvétot, Semana Santa néven. Az alábbi gyöngybetűkkel szedett írást, az internetről tolvajkodtam össze:

Semana Santa

A szent hét, keresztény ünnep. Húsvétkor a spanyol családok ünnepi öltözetben vonulnak az utcára,hogy megnézzék a középkori inkvizíciót felelevenítő eseményeket. A városi közlekedés teljes mértékben leáll, a spanyolok számára ez a megfelelő idő, amikor idejük van találkozni és elborozgatni a barátokkal.


Az utolsó mondatra éppen nekünk is volt időnk, pénteki San Pepe buli képében. Aki egy szent és bár alig ismerem elég jó arc, mivel az ünnepén megengedi a fiataloknak, hogy egy jót szórakozzanak. A fiatalok pedig olyan fajták, akik engednek a nyomásnak.

Ma vacsorameghívásra vagyok hivatalos az észak-ír csajszihoz, leszünk vagy 6-an, utána Alberto kutyájának a születésnapját ünnepeljük (nem vicc). Mindig kitalálnak valami alkalmat a móka-kacagásra. Szigorúan kóla-kóla üzemmódba kapcsolok.

Ma elmentünk a stadionhoz, hogy vegyünk jegyeket a holnapi meccsre, sajnos zárva volt a jegypénztár. Holnap a meccs előtt időbe kimegyünk és veszünk a helyszínen. Telt ház biztos nem lesz, az főleg csak a legnagyobb csapatok (Barca, Real, Valencia) ellen szokott összejönni, meg persze annó a Bajnokok Ligája meccseken. 20-25 ezer emberre azért számítok. 17:00 Depor - Getafe! Várom már nagyon...

No comments:

Post a Comment