Tuesday, April 13, 2010

70-71. nap - Főszerepben: A hallójárat

Áram és elosztó legyen, meg egy koponya, aki összehangolja az elektromosság által vezért bizbaszok dallammá érlelt szerenádját. Száguld az ipar. Nyáron fesztiválok, ősszel relax, télen edzőtábor, tavasszal meg a fák rügyezésével párhuzamosan kell újat létrehozni. Aki alkotói válságban van, az csak egykedvűen tekergesse (FF & REW) a '73-as Duran Duran kaziját az 1200-esbe.

2010-nek több, mint negyede eltelt már. Formálódik, hogy na ki a király! Rövid kronológia a legemlítésreméltóbb idei termékekről.

Januárban óriásit robbantott a legújabb itáliai ütemszobrász. Olyan előadók inspirálták Congorock ízlésvilágát, mint a The Bloody Beetroots, a Crookers vagy éppen Gigi Barocco. Lecce városát vastag piros iksszel jelőlte be Rocco Rampino az elektro világtérképén a Babylon című számnak köszönhetően. Az év első hónapjában a gallkakas is előkereste a gyémánt félkrajcárját. Ed Bangerék jelezték, hogy a család folyamatosan bővül és egyre csak komplexebb lesz. Breakbot Baby I'm Yours című száma már már annyira arcpirítóan elcsépelt szöveggel és témával ugrott elő, hogy épp ez jelentette sikerének kulcsát. Párizs keményebb (fidget-)elektro világa is az asztalra csapott. Don Rimini régen szállt be a ringbe ("on the red corner the gotfather of the dancerfloor..."), most új Kung Fu harcstílussal kápráztatta a nagyérdeműt.

Február kicsit álmosra sikerült. Vizionálhatunk bele nagy vihar előtti csendet, azonban ez esetben akkor viharnak kellett volna érkeznie márciusban, ami után a Szaharának kellett volna a Föld legizgalmasabb pontjává válnia. A már fentebb inspirátorként említett Véres Céklák nyúltak hozzá zseniális érzékkel a régi motoros Etienne de Crécy Welcome-jához. Megjegyezném, a szám első 3 másodpercében ellenőriznem kellett, hogy nem a Method Man és Redman klasszikus Da Rockwilderjét indítottam-e el valami kifacsart verziójában. Februárról még annyit, hogy britték jelenlegi zászlóvivői, Lee Mortimer és Foamo csináltak egy Supermant, amitől én nem repdestem a város felett.

Március közepe tájékán fordultam le először a székről szokásos elektroblog dobhártya frissítő körutamnak köszönhetően. Erol Alkan és Boys Noize tavaly őszi Waves/Death Suite duplatrekk kooprodukciója azóta is képzeletbeli slágerlistám csúcsait bitorolja. Most érkezett a két friss hús, Avalanche/Lemonade. Utóbbit másolom, mert stílusos klip készült hozzá: . Hogy ne maradjon hónap Bloody Beetroots nélkül az olasz alkotópáros új projektje keretében dobta be az éterbe a Domino-t. Szintén mutatom a klipjét, mert emberiség ellen elkövetett bűn lenne ha eltusolnám:. Sok érdekes anyaggal fog még jelentkezni a sötét vonalat képviselő csapat, most pedig új fogalmat fogok felrajzol a zenei kultúra amúgy sem letisztult rajzlapjára: DEATH-ELECTRO!

Összegezve a témát, január eleje nagyot sűlt főleg a Congorock jóvoltából aztán leült a szcéna. Márciusban pedig már megkezdődtek a nyári bulik anyagainak elkészítése. Külön örülök, ha minden jól megy ezen számok nagy részét hallhatom majd az Exit Fesztiválon egyenesen a készítőktől!

1 comment:

  1. Ez egy roppant élvezetes és stílusos leírás...kár hogy semmit sem értek belőle (pedig nem vagyok teljesen hülye):A

    ReplyDelete