Friday, February 12, 2010

12-13. nap - Entro en Portugal

Csütörtökön semmi értelmeset nem csináltam, a világ körforgásához nem sokat tettem hozzá. A mai napon dél körül mentem ki a suliba. Golf óra volt és egészen sok minden anyagot leadott a tanár. Szinte minden órán számítógépes prezentációk segítségével tanítanak. Volt szó a golf pálya kinézetéről és részeiről, például green, bunker és fairway. Korábban már hallottam ezeket a szavakat, most már nagyjából tudom is mik ezek. Bár a tanár végig spanyolul beszélt és a diák is ezen a nyelven voltak azért érthető volt a téma. Azt mondta mi majd kapunk anyagot nyomtatva angolul, azt kell majd megtanulni a vizsgára. Beszélt még az EU-s, spanyol és részletesebben a környék golf helyzetéről. Táblázatok voltak és adatok. A végén elkezdte még magyarázni a "handicap" szabályait is, a golfban ez egy speciális játéklehetőség. Még nem teljesen jöttem rá a lényegére, de ami biztos, hogy valaki több ütést kap a lyukak teljesítésére és így kompenzálódik a tudásbeli lemaradás. Egészen érdekes ez a golf, az elmélete is tetszik. Amit nagyjából értettem, hogy az 5-6. órától lesznek gyakorlatok is valami, La Torre nevű komplexumban.

Ma igazán finom lakomát fogyasztottam el az iskola éttermében (menza). Előételnek egy kisebb méretű pizza fele volt. A főételnek halat kértem sült krumplival, azt hiszem lazacot. A desszert pedig palacsinta volt, ez egészen érdekes volt, mert a belsejében volta tejszínhab és rajta a csoki. A menünek a része még 3 deci üdítő, egy gyümölcs (most alma volt), egy joghurt (van kókuszos, epres, körtés stb.) és egy barna zsemle. Le is fotóztam, elég szép adagot adnak 5.20€-ért.

A mai bejegyzésem lényege az, hogy holnap indulunk az első túránkra. Reggel 7 előtt indul a vonatunk Vigoba. Ez azért lesz furcsa, mert itt majdnem reggel 8-ig koromsötét van. Ezért az iskolákban az első órák csak 9-kor kezdődnek. Vigo területben és lakosságban is kicsivel nagyobb, mint Coruna. Utána olvasgattam a dolgoknak, kikötő város és a legtöbb nevezetessége ennek az adottságának köszönhető. Majd csinálok sok fotót, egy napot fogunk a városban tölteni. A helyiség focicsapat a Celta Vigo már szebb napokat is megélt. Jelenleg a másodosztály erős középcsapataként tartják őket számon.
Portóba utazunk holnap este és a szállást is ebben a városban foglaltuk le 3 éjszakára. Magában a városban annyian laknak, mint Vigoban vagy Corunaban, körülbelül 300 ezren, viszont agglomerációval együtt 2 millió ember mozgolódik a térségben. Wikipédián az alábbi látnivalókat jelölték meg:
* A történelmi városközpont az UNESCO által számontartott világörökség része. 2001-ben Európa kulturális fővárosa volt.
* Legjellemzőbb épületei a Torre dos Clérigos, a Bolsa, vagyis tőzsdepalota és a Sao Bento vasúti pályaudvar.
* Régi vasúti híd: Maria Pia-híd, 1876-1877 Gustave Eiffel tervei alapján építették.
* Luíz-híd: Théophile Seyrig tervei alapján építették 1881 és 1886 között.
* Bolsa (Tőzsde)
* Modern művészetek múzeuma: Museu de Arte Contemporânea da Fundação Serralves
* Zeneház
* Museu do Carro Eléctrico (villamosmúzeum)
Igyekszünk majd minél több helyre ellátogatni. Portónak két Európa szerte is elismert csapata van, a Boavista FC és az FC Porto. Utóbbi 2003/2004-es szezonban Bajnokok Ligáját nyert csapat, számtalan világsztár megfordult itt. Köztük kiemelném a Ferencváros korszakos zsenijét Lipcsei Petit. Senki sem érti miért nem ragadt meg egy ekkora klubnál. :D


4 napig leszek távol, remélem tudok majd bejegyzést készíteni. Laptopot nem viszek magammal, de wifi zónából telefonról is betudok majd pötyögni helyzetjelentést.

Luigi lakótársam teljeskörű használati útmutatást nyújtott a mosógép használatához. Már el is indítottam a színes rundót! :D

No comments:

Post a Comment