Saturday, February 27, 2010

28. nap - Futballrúl (Széchenyi után szabadon)

A héten Európában tombolt a futball-láz és sikerült elkapnom nekem is a fertőző vírust. Kedden-szerdán Bajnokok Ligája, csütörtökön pedig Európa Liga forduló volt. Megemlékezek még a top ligákról néhány szóban, kiket kedvelek és kiket nem. Nem vagyok vörös diplomás szakértője a témának és ZS-licences edzői diplomával sem rendelkezem, mentségemre annyit tudok mondani, hogy életem 21 évéből 11-ben jelen volt/van a foci. Korábban már próbálkoztam a témában, összeállítottam az 1998-as VB "Benke-válogatottját", most a jelenkorról néhány kézzel pötyögött karakter következik.

Premier Liga
Sokan az angol bajnokságot tartják egyértelműen a legszínvonalasabbnak. A pályákon lehet első osztályú játék folyik, de nekem ennél több kell a szórakozáshoz. Futballhuligánok voltak, most nincsenek. Akár megfoghatod a szögletet rúgó játékos vállát, nincsenek korlátok. Pedig annó itt is lőtték egymást rakétákkal mint egy felhevült Livorno-Lazio meccsen (erről majd később). Élcsapatok, mint a Manchester United, Chelsea vagy Arsenal igazán jó focit játszanak. A Liverpool csak idén önmaga paródiája, a City-nek meg az arabok választották a bohóc szerepet. Nyílt sisakos futballt játszanak, mottójuk: "mindig egyel többet rúgjunk mint az ellenfél", ennek köszönhetően talán az ő játékuk a legélvezhetőbb. A többi csapat számomra szürke, bár azt el kell ismernem, hogy a városi rangadók (nagy csapat vs. kicsapat) felüdítőek szoktak lenni. Ritkán nézek angol focit.

La Liga
A spanyol bajnokság kétfejű sárkány és mindkét fej teljesen eltérő tulajdonságokkal bír. Az egy dolog, hogy a Real Madridnak nincsenek igazi szurkolói, de hogy fiatalokat se termelnek ki az elmúlt 10 évben már kicsit zsákutcába vezeti a labdarúgást. A Barcelona tölti be most a szép és jó és mindenkinél jobb szerepkörét. Sok a saját nevelésű fiatal (ami most újabban fenenagy érték lett), tavaly 6 kupát nyertek (mert csak annyiban indultak el). Ketten fognak harcolni a bajnoki címért, ami a két (már csak egy) "El Classico"-n fog eldőlni. Mögöttük olyan csapatok osonnak be az európai kupa helyekre, mint a Valencia, a Sevilla, lakhelyem csapata, a Depor vagy a Mallorca, aki csak otthon tud keménykedni. A többi csapat üdülőváros, néhány tehetséggel és sok argentin hentessel a védelembe, pár brazil harmadosztályú Ronaldinhoval kiegészítve. A spanyol válogatott sokáig (kb 100 év) semmit nem csinált, aztán könnyedén behúztak egy színvonaltalan EB-t. A keret erős, de rajtuk nincs az a verhetetlen mágia, mint amivel a németek hagyományosan bírnak.

Bundesliga
Amíg németek játszottak a bajnokságban, addig a citrom-fekete Borussia Dortmund és a bajor sörfesztiválok bálványai, a Bayern München miatt érdemes volt nézni a meccseket. Ez talán 1996-2000 között lehetett. Azóta a török bevándorlók nagy százaléka kitalálta, hogy inkább nem vegyes kereskedést nyitnak Nord-Berlinben hanem beíratják gyereküket a Stuttgard U-14-be. Ezek a srácok most odaértek a nagy csapatba és már többen vannak mint a törökök. Számításaim szerint Németországban is minimum 150 évre rendezkednek be. Üde színfolt volt tavaly a Wolfsburg üvöltése, idén pedig a Hamburg szórakoztat (egy jó Zé Robertoval). A bajnok a Bayern lesz, mert felmérgelték magukat, hogy tavaly rágós volt a bajor kolbász. A válogatottjuk jó lenne, ha lenne benne német. Schweini maradt mutatóba, a többiek mórok, arabok, gójok és határ menti lengyelek.

Serie A
Elérkeztem végre a vesszőparipámhoz, olasz foci. Sokan mondják, hogy a catenaccionak befellegzett, mert a modern futball átrobog a széleken. Melyik bajnokságban van még olyan, hogy a Rómaban több mint 10 éve játszó félistennek, Grande Tottinak a saját B-közepe dobja vissza a mezét, mert bűn rosszul játszott? Van városi rangadó (Lazio-Roma, Inter-Milan, Sampdoria-Genova), van politika töltetű (Livorno-Lazio) és vannak szimplán poklok, ahol ajándék a másnap reggel (Palermo, Firenze, Nápoly). Maffia, bunda és Berlusconi (a dörzsölték érzik, hogy ezek közé egyenlőségjelet is tehettem volna). Az Interen körülbelül 5 éve olyan mágia tartja az első helyen, ami ellen Yoda mester sem tudná mozgósítani erőit. Ha mélyponton is vannak, akkor szerencséjükre a riválisoknak a Mariana-árok is csak útpadka szintkülönbség. Amikor burult a bunda bili, akkor is ők bújtak először fedél alá. Mindemellett talán 5 meccset is az utolsó 5 percben hoztak 3 pontra. Az első 3 hely még megsaccolható (Inter, Roma, Milan), de következő 10 hely teljesen lutri. Bő 10 forduló van hátra, de nem lehet tudni, hogy a Juve, a Palmermo, a Nápoly, a Samp, a Genova vagy a Cagliari fog nyomulni valamelyik európai ligában. Nem éli fénykorát az olasz foci, ez sajnos tény. Az Inter kivételével kisemmiztek minden olasz csapatot más európai ligák klubjai, a Juve még vergődik az EL-ben (már 16 között vannak). Szimpatikusak a kiscsapatok, mindenki lehet valakiért vagy valamiért szeretni. Jelenleg a Siena, az Atalanta és a Livorno áll kiesésre. Sienat én csak "kisjuveként" emlegetem (megszólalásig hasonló a két csapat címere, csupán a Juventusében van 2 csillag, aki nem tudja miért, az leülhet, egyes!), a bergamoiaknak nagyon szimpatikus szurkolói vannak, a Livorno nélkül pedig nem kellene minden Lazio elleni meccsre richter skála 10-es rendőri védelem. Kiesési tűzközelben van még a Catania (Szicília), az Udinese soraiban szerintem Itália legalulértékeltebb játékosával, Antonio Di Nataleval, aki jelenleg vezeti a góllövő listát. Illetve kár lenne még a szuperkupa győztes Lazioért (megérdemelnék a kiesést...), Bologna pedig csak a makarónia miatt megérdemli a bentmaradást. Fél szemem már a Serie B-n van, a Lecce valószínűleg feljön, mellette a Sassuolo és a Grosseto kiscsapatként álmodozik, hogy a Giuseppe Meazzában gurítanak nekik egy 6-ost.

Ligue 1
A francia ligát csak érintőlegesen követem, tudom mi a helyzet, de hogy ok-okozati összefüggéskbe nem megyek bele mélyebben. Jó volt szórakozni a Lyon bénáskodásain, de már felzárkóztak. A Bordeaux elött leborulok, a Lille üde színvolt. Valaki fejtse már ki egy összetett mondatban (legalább 5 tagmondatnak kell benne lennie), hogy Európa egyik legnagyobb városának, Párizsnak miért nincsen normális futball csapatba? Berlin még hasonlóan talány.

Liga Sagres
A portugál bajnokságba vannak csapatok (Porto, Benfica, Sporting), nekem még is úgy tűnik ez a 16 csapat csak a brazil nagytestvér kihelyezett tagozata.

NB1
Magyar bajnokságról majd máskor, mert nem vagyok mazochista sem szadista.

Bajnokok Ligája
Nem állítok valótlant, ha azt mondom, hogy bármelyik meccsbe belekapcsol az ember, akkor odaragad a képernyő elé. Most is vannak szimpatikus kiscsapatok és unszimpatikus milliárdosok, a keretekben pedig korszakos zsenik és mérhetetlen nagy balfácánok. Még 16-an vannak, de már most kifog esni minimum 4, akiért kár és innen már csak melegedni fog a helyzet. Jelenleg azt mondom, hogy lövésem sincs ki nyer. Sok múlik azon, hogy otthon ne vagy maximum 1 gólt kapjon a hazai csapat.

Európa Liga
A BL kitestvére, szintén 100 %-ban üzlet, azonban ha meccseket nézem nem érzem ezt annyira. Egy Inter-Chelsea-n fogta az agyam, hogy mekkora pénzkötegek múlnak a meccsen. Azonban egy Galatasaray-Atletico Madridon inkább az érzelmek játszanak, Isztambul porig égett. Kiemelném még a Roma-Panathinaikos mérkőzést, Athénban az utolsó 10 percben fordított a Pana. Viszont ami csütörtökön Rómában történt, arra hasonló példát keresve fel kell csapnunk a történelem könyveket. Az görögök lábára pont passzentos volt a csizma, jól seggberúgták vele a taljánokat. Kiesett a címvédő Shaktar Donetsk, az Ajax és a már említett Roma is. Megvan a nyolcaddöntő sorsolása, a párosítások egy-egy ízlésesen tálalt desszert. Érdekesség, hogy több belga vagy portugál csapat (2-2 darab) van még játékban, mint olasz (1). A nagyonnagyok egyelőre elkerülték egymást, a csúcsmeccs a Valencia-Werder Bremen ütközet lesz.

7 comments:

  1. Rómában utoljára görögök akkor nyertek mikor még Leonidas volt a cséká :)

    ReplyDelete
  2. a német focis szövegedre egy igen durva like-ot nyomok;):D

    ReplyDelete
  3. közben rájöttem, hogy a falónak az istállót is beten építették :D

    ReplyDelete
  4. Angol foci: Szomorúan olvastam, hogy a többi csapat számodra szürke, szerintem igazán izgalmas játékosok vannak pld a Tottenham-ben, az Aston Villaban vagy éppen a Blackburn-ben, mondom ezt mind úgy, hogy nem vagyok oda az angol fociért..

    Spanyol foci: Szerintem egyértelmű lesz a Barca sikere a végén, igazából csak rajtuk múlik hogy, hogyan basszák el ha elbasszák egyátalán az elsőséget, mondom ezt azért, mret a Realnak egy nagy csapatot sem sikerült idén még elvernie se a bajnokságban se a BL-ben (najo Villarreal, Valencia, Atletico ide lehet számitani jó idnulattal)
    hiába a nagy nevek, ha nincs csapatjáték és összeszokottság.

    Német foci: hajrá Ottl meg Schweini meg Dzeko :)

    Olasz foci: Azt azért elég csúnya állitani, hogy kisemmiztek minden csapatot az Interen kivul, egy olyan Milannal pld ahol ott van Ronaldinho és Pato akik talán bármelyik élcsapat kezdő 11ébe beférnének, de a Juvenak ott van Buffon és Chiellini, Romanak Totti és De Rossi .. és még folytathatnám.. áltálons faszság hogy az olasz foci nem éli a fénykorát, szerintem van reális esély hogy mind a kettő európai nemzetközi ligát olasz csapat fogja nyerni (BL Inter, EL Juve, (javuuulnak))
    emellett nagyon szurkolok a Caiglari-nak hogy odaférjenek vlmilyen el-es helyre, imádom Matrit (Milan nevelés) de amugy alapvetően tényleg nagyon szerethető az olasz foci minden csapatban van/nak szerethető játékosok.

    A Cataniabol előretörő és most fénykorát élő Vargas de Fiorentinabol érdemes figyelni Ljajic-ra, JOvetic-re, Montolivo-ra, De Silvestri-re.

    A Sampnal olyan tehetségek vannak mint Pazzini, Mannini, Palombo, Cassano, Poli, Pozzi(szintén MIlan)

    Udinenek nem tudom miért megy ilyen szarul, hiszen Di Natale nagy valószinűséggel első v 2. számú csatár lesz az olaszoknál a VB-n, mellette ott van Isla, Sanchez, Inler(orias kedvencem) Floro FLores, Zapata.

    Napoli: szerintem sokat nem kell róluk irni a nevek magukért beszélnek, Hamsik-Quagliarella-Lavezzi-Maggio-Santacroce.

    még pár név akik nélkül nem lenne az igazi és imádható ez a bajnokság: Kjaer, Cassani, Pastore, Cavani, Miccoli(akár mennyire utálom), Acquafresca, Tiribocchi, Barreto, Alvarez, Donati, Di Vaio, Zalayeta, COSSU (imádom, lehet be is hivjak), Astori, Nene, Jeda, Morimoto, Mascara, Pelissier, Criscito, Sculli, Suazo, Kolarov, Foggia(Milan), Zarate, Floccari, Lucarelli, Paloschi, Amoruso, Maccarone, Calaio.

    ReplyDelete
  5. érdekes, hogy a bergamoi szurkolokat szereted, kibaszott szép város meg tényleg nagyon sok szurkolojuk van és nagyon lelkesek, de kurvanagy parasztok :) rengetek balhé és fikázás. de legalább kemények :)

    Francia foci: Nagyon remélem Gourcuff ujra bajnoki cimhez juttatja a sajátjait :)

    Magyar foci: elég érdekes fordulo volt most. Az angliabol hazatérő Halmosi rögtön rúgott is gólt az üllőin mégis a fradika mgeforditotta a meccset szerencsével és némi biroi jóindulattal... A győr mondhatjuk ngy meglepetésre simán győzőtt Újpesten Koltai mester duplájával. A szeretett Vidikém nyögvenyelősen szar pályán sok helyzetet kihagyva a végén már 9 ember ellen győzőtt végülis simán 2-0-ra. A Loki otthon 0-1ről forditott és 10perc alatt vert a végén 3at Laczkó duplázott igaz az egyik nem az ellenfél kapujába ment.

    A Vidike leigazolta a top 5 góllövőlistából 2et és a jelenlegi első már alapból náluk volt :) kicsit túltengés van csatárposzton. Egyik jóbarátom felkerült az első csapathoz mert balhátvéd és Prési és a Varga is megsérült ezzel újra lehetősége van NB1ben pályára lépni és némi fizetésemelést is kapott :) Lipták és Kispera jelenleg a legjobb belsővédő páros a magyar csodaligában. Perát újra be is hivta a Koeman. Vujovic megint megsérült, ami nagyon szomorú hisz egyik kedvenc játékosom. Elhoztuk az Ujpestből Várhidi lányával és ezáltal a Várhidi szférában favorizált Sándor Györgyöt aki nagyon tehetséges és jó játékos. Alapvetően 1 millio eurot költött a Vidi a télen, Maccabi Haifa elől hoztuk el a Lencsét és nem sok kellett hogy Rudolf is hozzánk jöjjön.

    kicsit hosszú lett, de végre egy jó bejegyzés és téma :)

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. angol foci: régebben szerettem az angol futballt. amikor még fénykorát érte a newcastle (shearer, solano), a leeds (kewell, viduka, smith) vagy a middlesborough. sőt még a "nagyokat" is csíptem, andy cole-yorke csatárduó vagy arsenal franciáit, hollandjait. persze ez 1999-2004-es időszak kb, akkor voltam toppon tudásban. utána kimaradt egy pár év és gyakorlatilag most tértem vissza, az angol foci irányába most még nem nyitottam, majd... talán :)

    spanyol: hát igen, a Real annak örül hogy az üdülővárosokat tönkreverik (4 meccsen 20 gól most pl), el classicora meg elfogy a tudomány. kövi bl körbe kit kapnak (persze az lyont megverik, az első leadott meccs után), ha valami erősebbet majd ott fog eldőlni hogy mi a helyük.

    német: nem feltetlenül baj hogy a nemet bajnoksagnak kelet europa az utanpotlasa, de akkor lássák be hogy fényévekkel lemaradtak a top 3tól és gyak már francia szint. vanank üde szinfoltok, wolfs, hamburg, dortmund néha, meg a hertha balfaszkodása is vicces ha helyen cserélnek az union berlinnel.

    olasz: szerintem simám szinoníma a színházra. a kisemmizést úgy értettem, hogy sajnos pucolva lesznek az európai kupasorozatokból. a milan tud parádésan játszani, viszont nem permanensen. a keretetek zseniális, hol ülnek olyan közeppalyasok a padon mint seedorf, flamini, mancini, gattuso. kell egy alapos vérfrissítés liga szinten. nem tudunk annyi fiatal tehetseget mondani mint annyit beepitettek elmult 2-3 evbe az angol vagy spanyol bajnoksagba. giovinco, abate, marchisio ők is már 22-24 évesek. a fiatalokat nem jatszatjak 20 ev alatt, mint pl barcaba pedrot vagy bojant vagy MUban tosic, wehlbeck stb, Arsenal stb.

    egy név ugrik be aki kimaradt! Plasmati (L) :D

    youtubera feltettek az össze discoverys futballhulliganos videot. 5 darab 10 perces szeletekbe. eleg durva a balkan es az olasz. te imádni fogod a lengyel edition (arka!) is. olaszba elég komoly szövegeket mondanak, sajna milanorol nincs benne szo. bergamoba a curva nord imadnivaló, konkretan ők a csapatvezetés :). drughi meg nem igen szereti az angolokat :)

    nb1: szépen építkezik a fehérvár és kivanom nektek hogy huzzatok be az elso helyet, jussatok minnek tovabb vmi kupaban. 3-4 normailsan felepitett csapat kell es kollektivan fog fejlodni a bajnoksag. ti, debrecen, mtk ezeknek kellene ott lenni most 5 evig. tegnap kicsit felmergelt hogy tavaszi szezonnyitó és akkor eto-ra adnak 5ös oddsot mikor mindenki vakon van erőviszonyokat illetően.

    fogok majd írni az olasz valogatottrol, hogy mi van meg hogy szerintem hogyan lenne erdemes. sajna di natale nem lesz kezdő, pedig ez az utolsó esélye :S. érdekes téma nagyon.

    Köszi szépen a kommentet, jó volt olvasni a reakcioidat :)

    ReplyDelete