Monday, February 1, 2010

2. nap - Összespanyolódtunk

Albérlet
A nap nagy része albérlet kereséssel telt, ami örömhír, hogy találtam! Luigi lesz a lakótársam, olasz srác elsőre totál szimpatikus arcnak tűnik. Sok mindent még nem tudok róla, napközbe cuccolok majd oda. Az albérlet nagyon jó helyen van, én csak Manhattannek hívom mert van egy ilyen nevű kávézó a környéken. A lépcsőház keskeny építésű, itt elmondató hogy minden épülettel inkább a magasságba nyomulnak, semmint széltében. Elég magas épületek vannak a városban, sok a 10 emelet fölötti lakóház, és nem panelokról beszélek. Szóval van egy normális szobám, egy korrekt fürdő és egy minden igényemet kielégítő konyha. Harmadik emeleten van a lakás, plusz még a negyedik emeleten van egy kisebb tetőtér egy szófával és egy mosógép plusz teregető kombinációval.


Város
Ma Gébrivel végigrohantuk a város másik oldalát is. Jártunk a tengerparton, ahol a kikötő van. Vannak "személyhajók" meg mindenféle más áruszállító hajók is, az egész kicsitől a nagy méretig. Az óceán part nagyon modern, tele színvonalas kávézókkal. Rögtön a kikötő mellett van egy pláza, be nem mentünk. Voltunk ma a város egy másik bevásárlóközpontjában, teljesen megegyezik Magyarország hasonló boltjaival. Nagyon kedvelt márka itt a Zara, elvileg itt nyílt annó a cég első üzlete. A ruházati árak megegyeznek a hazaival, első blikkre az élelmiszer olyan 20%-kal drágább mint nálunk. Például egy 2 literes kóla 1.09€, 1.5 liter ásványvíz 0.5€, egy nagyobb bagett 0.5-0.7€ között mozog. Voltunk tapas-ozni is és végre megtudtam miről is van szó. Tulajdonképpen a tapas egy kifejezés, az adag méretére. Mindenféle tapas létezik, van apróhús hasábkrumplival vagy kalamáris szintén krumplival, meg még 6-8 másik variáció. Kis adagot szolgálnak fel belőlük, nem úgy kisadag mint nálunk, hogy a normál adat 60-70%-a, hanem jóval kisebb, más alakú tányéron is adják. Az íze nagyon finom, kettő elég belőle, darabja 1.2-2€, üditővel is meglehet úszni 5 euróból. Mást még nem igen vettem, így több dolognak nem tudom az árát. Nagyon sok bank van a városban, a legfelkapottabb a Caissa Galicia, aminek a hirdetéseitől már herótom van, de tényleg mindenhol ott vannak.

Egyéb dolgok
A spanyol emberek tökre normálisak, nincs semmi probléma velük. Igényesen öltöznek, főleg az idősek néznek ki nagyon ápoltan. Érdekes, hogy fiatalból keveset látni az utcákon, lehet nem jártam napközben iskolák felé de túlnyomóan öregebb emberek sétálgatnak délután az utcákon. Semmiféle attrocitás nem ért még, mondjuk nem is adtam rá okot :).
A buszjegy/bérlet téma egészen érdekes. Feltöltőkártyát kell vásárolni és arra pénz feltölteni. Persze a sofőrtől is lehet jegyet venni, ez esetben 1.09€ a jegy, kártyával 0.68€, tehát megéri feltenni pár tíz eurót egy ilyen kártyára. Fogok venni, mert a mindennapokban is igénybe kell majd vennem a buszokat.

A társaság is igen szimpatikus. Ma együtt vacsoráztunk többen, Barbara az olasz csaj főzött valami rizottónak nevezett ételt. Rizs öntettel meg benne pár fagyasztott minirák vagy mi a fene. Aki ismer az tudja, hogy mennyire vagyok válogatós. Ettem belőle, de repátért már nem könyörögtem :). Ott volt még Matteo aki olasz, Ivan egy spanyol srác Santanderből, Petra aki finn meg mi 4-en magyarok. Mindenki próbálta magát megértetni változó nyelveken, több-kevesebb sikerrel.

Vannak FOTÓK máról is, holnap már az albérletben alszom, most Gébri fogadott be, mert jóbarát :)

3 comments:

  1. Remek a megfigyelőképességed: előszőr is, Luigi a 4.-en lakik, másrészt pedig Caixa Galicia

    ReplyDelete
  2. Hablan espanol o gallego? :) a fejem mar igyis szetmegy a sok uj informaciotol :)

    ReplyDelete
  3. kíváncsi leszek h mikor ti gőztök főleg a benke akkor a mekin kívül lesz e valami az asztalon:D:D ja a másik h várok már valami party bejegyzést ahol az lesz h a Márk barátom gps el elment a másik irányba vagy kioktatta a taxist h minek tesz ekkora kerülőt:D

    ReplyDelete