Tuesday, February 16, 2010

17. nap - Hazaút Portóból, Vigó-i élmények

Az alap probléma azzal volt, hogy Portugáliában -1 óra az időeltolódás a számomra megszokott budapesti vagy a corunai időtől. Ők Greenwich 0 szerint élnek, hogy még véletlense legyenek ugyanakkor ebédszüneten mint tőlük 20 km-re a spanyolok. Nem tudom mi értelme van az így kialakított időzónának. Az egy dolog, hogy az angolok szigeten élnek és amugyis ők találták fel a spanyol viaszt, legyenek időileg eltolódva Európa többi részétől. A Portugáloknak minek kellett azt nem tudom. Odafelé 4 órát utaztunk, visszafelé 6-ot.
Spanyol busztársasággal jöttünk, így nem tudtuk hogy a menetrendjükben szereplő 13:15 az spanyol vagy portugál idő szerint van. Jött a busz ahogy kellett, helyi idő szerint. 5 előtt nem sokkal érkeztünk meg Vigoba és átrohantunk a vasútállomásra, ahonnét indult a vonatunk Corunaba. Persze 5 perccel késtük le a 17:05-öst, így bő egy órát kellett várnunk a 18:15-ösre. Fél 9-re futott be a szekér.

Hosszabban visszakanyarodnék a szombati napra, amikor Vigo városát látogattuk meg.

Vigo

Méretben és hangulatban is nagyon sok hasonlóságot fedeztem fel Vigo és Coruna között. Szintén óceán parti kikötő város, mélyen benyúló öböllel. A vízen elhelyezkedő hajók mennyiségéből következtetek arra, hogy ezen a vidéken a halászat az elsődleges iparág. 10 óra körül érkeztünk meg a városba, első utunk a kikötőbe vezetett. Itt megtalálhatóak voltak a magán vitorlásoktól, kezdve yachtokon át rákhalász és szállító hajókon keresztül mindenféle vízi eszköz. Maga a város szép, rendezett, tisztaság van mindenhol. Itt is rengeteg bolt van, amik szombat lévén takaréklángon éltek.
Ezt követően elzarándokoltunk a belváros közepén található hegyhez/dombhoz aminek a tetején erődítmény és hozzá tartozó szép kert van. Innen egészen lenyűgöző kilátás nyílt a városba benyúló öbölre és a benne zajló vízi életre.
A belvárosban beleszaladtunk egy modern művészetek kiállításba, ha már ott jártunk gondoltunk bekukkantunk. Van sejtésem a modern művészetről és hogy nagyjából milyen dolgokat láthat az ember fia egy ilyen tárlaton. Beigazolódott a sejtésem, több száz négyzetméteres hodály termekben ragozták a semmit. Az lehet, hogy a tervező belelátja az alkotásába a saját gondolatát. Ha leírja, hogy mire kell gondolni közbe az még rosszabb, mintha le sem írná. Nem írta szerencsénkre, így mindenki agyalhatott vakon. Egy-két érdekes dolgot kiemelnék erről a kiállításról. Volt egy terem, ahol 2009 szeptembertől 2010 augusztusig minden egyes napnak fel volt rajzolva a falra egy négyzet. Ezekbe a négyzetekbe jegyzetek voltak írva. Eddig nem is érdekes a story, de amiről szóltak az már megbolondítja az egészet. Pár ember kitalálta, hogy a fűbe egy mezőn (valahol) körbe-körbe járnak 365 napon keresztül. Az egészet felveszik, gyorsítva lejátsszák és minderről leírják a tapasztalataikat. Voltak itt még tükrözött habfröccsenések, láncravert csontvázkutya és marha nagy üres szoba falra festett miniatűr állatokkal. A kedvencem egy kifaragott fagömb volt, amelynek szövege hátulról rá volt világítva a falra, tiszta túlvilági... Gondolatébresztőnek kiváló alkalom volt, a pénztárnál pedig semmi értelme nem lett volna reklamálni, hiszen szabad volt a múzeumba a bejárás (vajon miért???).
Három híresebb teret látogattunk meg, sorrendben Plaza de Espana, Plaza de Independencia, Plaza de América. Nekem az első tetszett a legjobban, bár 3 sávos körfogalom volt tulajdonképpen ez a tér, a közepén található lószobor kompozíció vasból igen tetszetős. Az Independencia tér gyalogosan járható csak, trópusi hangulatot idéz. Tele van pálmafákkal és modern játszó tér található rajta. Az América tér a legmodernebb, itt található egy új pláza, szaladtunk benne egy gyors kört.
Körülbelül 10-től 6-ig róttuk a város utcáit és tekintettük meg a látnivalókat. 7 órakor indult a buszunk tovább fő úticélunkba, Portóba. Részletesebben erről majd holnap írok.

Feltöltöttem a Vigó-i képeket, lehet csemegézni! ITT! :)
(Korábbi képfeltöltő oldal amit használtam, a Flickr most megálljt parancsolt. Elmondásuk szerint 200 darab kép feltöltése ingyenes, utána fizetni kell. Előbányásztam a régi Photobucket-es fiókomat, ha itt nem szívóznak, ide fogok áttelepedni.)

No comments:

Post a Comment