Friday, February 19, 2010

19-20. nap - A golf didaktikája

Eddig tapasztalataim alapján itt Corunaban a csütörtöki nap az uborkaszezon. Két esetből tevődik össze a mintám, így nem tekinthető túl relevánsnak. Múlt hét csütörtökön és tegnap sem csináltam semmi érdemlegeset. Mindössze annyit, hogy beállítottam az új email és msn címem (benkebusto@gmail.com), az ezzel kapcsolatos teendőket intéztem. Szóval Benke X visszatért, újult erővel, nagyobb lelkesedéssel mint valaha.

Röviden beszélnék a golfról, amiket eddig megtudtam. Úgy érzem a köztudatban eléggé túlmisztifikált kép alakult ki a sportról. A mezei proletár azt gondja, hogy ez egy olyan réteg sport, amit makkos cipős emberek gyakorolnak és a minimum belépő, hogy egy lovas pólózó emberke legyen a felsőre hímezve aminek az ára is három jegyű (euróban). Persze a több órás sétálgatás (golf) után a klubházban Chivas Regalt kell gurítgatni a torkokba és törleszteni a játék közbe kialakult tartozókat. Ez a hit azért alakulhatott ki az emberekbe, mert golfozni nem lehet a mezőn vagy a grundon. Leggyakoribbak a 18 lyukas pályák, amik nem csupán a természet ajándékai. Kell lennie hegynek, völgynek, vizes ároknak (krokodillal) és szögesdrótnak. Meg egy dél-kelet ázsiai városállamnyi alkalmazottnak akik minden hajnalban élére vágják a gyöpöt. Három féle lyuk típus létezik: par 3, par 4, par 5. Ezek azt jelentik, hogy hány ütésből érdemes belehelyezni a labdát a lyukba. Megközelítőt sem tudok mondani, ha elütés után egy költöző madár nyeli le a labdát és elviszi Afrikába mert éppen vándorol akkor sejtésem szerint nem elegendő a 3 elütés. A golf páros játék, de létezik csapat formája is, utóbbi esetben összeadódnak a tagok pontjai.
Fontos még a felszerelés! Golflabda, mert nem bemondása megy a játék. Elég speciális felépítménye van a golyónak, nagyon kemény (nem érdemes foggal elkapni) és a külseje úgy van kialakítva hogy a széljárás mindig kedvezzen neki. A másik legfontosabb eszköz a golfütő. 14 felé ütőt vihetnek magukkal a játékosok verseny közben, amiket bonthatunk több csoportra. Fa és vas ütők, "wedge" ütő, amit 100 méter alatt érdemes használni és nehezebb szituációkban (amikor a krokodil szájából kell kiütni) szokták alkalmazni. Az utolsó típus pedig a "putter", ezt a legfinomabb ütéseknél veszik elő, amikor már nem csak matematikai hanem reális esély is van arra, hogy az emberfia lyukba találjon.
A golf kultúra szerves része a körítés, az etikett ami hozzátartozik. Egy 400 éve épült Nyugat-Lanchester-i golf klubházban egy vereség után nem mondhatja az Sir Charles, hogy a király lába büdös. Ekkor megorrolnak rá, 100 év sortűzre ítélik és a végrehajtás utána a királyi hollók hordják szét a nemes testrészeit a 4 égtáj felé. A golfnak persze van sport része is, azon kívül hogy jókat sétálunk (a lustábban kocsikáznak a góliát elemes autóval). Annyit érdemes tudni erről, hogy 30 éve mindent Jack Nicklaus nyert most pedig Tiger Woods vette át a szerepkört. Nagy pénz van a dologban, mert jól élnek az említett sportolók.

Pár szót a zenéről. Mostanában 1-2 órás DJ szettekkel bővítem a gyűjteményem. Vannak jobbak és unalmasabbak is. Februárban talán sorrendben az alábbi 5 tetszett a legjobban: Brodinski FG live set, Major Lazer E.M., Hudson Mohawke E.M., BeatauCue for Partyharders, Dusty Kid E.M.
A végére pedig egy mestermunka, mind zenei, mind videó téren.

No comments:

Post a Comment